vrijdag 16 mei 2008

Reportage Wim De Troy, Berlaar.

Berlaar,
Antwerpen boven, ook in 2007. Daarbij gerekend, Wim De Troy. Hij kende weeral een prachtig seizoen. Dit leverde hem o.m. de 6e Nationale Asduif KBDB Grote Halve Fond op en 1ste Kampioen Fond Oude provincie Antwerpen. Een liefhebber waar altijd rekening mee gehouden moet worden. Het zal u dan ook niet verbazen dat ik er langsging.




Half oktober,
worden alle duiven gekuurd met Theraprim gedurende 7 tot 10 dagen. Alvorens te enten tegen paratyfus, krijgen ze tussendoor 2-3 dagen Sedochol. Verder wordt enkel op advies van de dierenarts iets verstrekt. Wim: “ Te veel aan prullen is volgens mij niet goed, dit komt niet goed op termijn..” De kweekduiven worden zo vroeg mogelijk gekoppeld. 14 Dagen voor de koppeling wordt er bijgelicht, tot ongeveer na de leg van het 2de ei.
Het geloof in Foliumzuur is hier groot. 8 Dagen voor het koppelen tot na de leg van het 2de ei, krijgen alle duiven die aan winterkweek doen, hiervan een snuifje in het drinkwater. Dit bevordert de vruchtbaarheid en geeft een positief resultaat, zeker bij oudere duiven.
Bij de overschakeling van de vitesse naar de hafo en kleine fond, versterkte Wim zich met duiven van liefhebbers die reeds bewezen op deze vluchten. Hij kruiste nieuwe aanwinsten met zijn huidig vitesseduiven, om zo te kunnen meedingen op de grotere afstanden. Strenge selectie is noodzakelijk. “ Jaarlijks inteeltjongen in de kweek brengen, vind ik niet onbelangrijk. Dit ook, om niet te gauw uit je “basis” te geraken. “ aldus Wim. Deze inteeltjongen worden dan gekruist tegen bv. een verkregen duif via een aangekochte bon.
Wim heeft duiven van Patricia Verhaegen (Aarschot), Van Hove-Uyterhoeven (Putte), Jos en Jules Engels (Putte), Jozef Goovaerts (Beerzel), Leon Bats (Beerzel) en van dorpsgenoten Paul en Jelle Roziers, Johan De Belser, Jos Maris, Gaston Van De Wouwer,


Weduwnaars,
2 hokken van 20 weduwnaars doen ook aan winterkweek. Half maart worden de duiven nog eens een dag of 3 samen gezet, maar komen niet meer met eitjes. Wim leert de duiven van elk hok afzonderlijk op. Ook vliegen deze duiven, eens op de 500km-vluchten, om de 14 dgn. Aan een tussenvlucht wordt niet gedacht. Wim: “ Als ze in orde zijn, vliegen ze thuis ook een Quievrainke.” Bij inkorving wordt een 5-tal minuten getoond, met de duivin halfbak. De weduwnaar mag er nooit bij. De duiven worden ingekorfd op de hafo in het samenspel
“ Regio Mechelen” en op de 500km-vluchten in “Houtvense Fondclub”.
Bij thuiskomst blijven de duiven samen tot ’s avonds, per uitzondering tot de volgende morgen. Hier krijgen ze bij thuiskomst enkel water in de drinkpot, 2 uur na thuiskomst en op zondag worden er electrolyten ( Recuvit Forte ) samen met druivensuiker, toegediend. Volle bak, ½ dieet- en ½ vluchtmengeling. Op maandag krijgen ze dieet en wordt er naar de volgende inkorving toe, gewerkt met sportmengeling. Wel mogen ze steeds volle goesting eten. ’s Avonds wordt de overschot naar de duivinnen gegeven.
De training, 2 keer een vol uur met gesloten ramen. Bij het binnenkomen een pinda of 2 per duif. Wim:” Jef Van Winckel vertelde me de pinda’s gedurende 30sec in de microgolfoven op te warmen. Zo is de kans op besmetting, door eventuele schimmels, kleiner. Deze raad volgde ik op. “
Voor het grotere werk er aan komt bezoekt Wim de dierenarts en wordt indien nodig iets ondernomen.



Jonge duiven,
Een 100 jongen worden gespeend aan de leeftijd van 20-25 dgn. Wim: “ Ik zet alles samen af, de één is dan al wat ouder dan de ander. De eerste dag krijgen ze eten noch drinken. De 2de dag krijgen ze groot voer en water. Let er maar op, de jongsten eten het beste.”
Rond 15 maart worden ze verduisterd. Duivers tot eind mei, omdat ze aan winterkweek doen. Duivinnen tot eind juni.
Bij het opleren wordt zeker naar het weer gekeken. Wat langer thuis blijven kan geen kwaad. Hier wordt ook in groep opgeleerd en gespeeld, om zo te grote verliezen te kunnen beperken. Ook tijdens het seizoen worden de jongen 2-3 keer per week zelf weggebracht tot Ittre ( 70KM).
Wim speelt een deel van de jongen op de schuifdeur en een deel op weduwschap. Zo heb je duiven die altijd wel “goed“ zitten tijdens het seizoen. De jongen gespeeld op de schuifdeur komen bij inkorving een half uurtje samen. Jonge weduwnaars, die voorheen 5 dagen broedden, 5 min en halfbak. Ook de jonge duiven worden om de 14 dgn gespeeld op de 500km. Hier wel een tussenvlucht, afhankelijk van het weer. Duivers worden zelfs al is thuis gehouden bij slechte weersvoorspelling. Duivinnen moeten wel wekelijks mee, al is het naar Quievrain.
Op dinsdag en woensdag krijgen alle jongen conditiepoeder in het drinkwater. Ook 2 keer per week vloeibaar schapenvet over het voer. Verder, bij thuiskomst en naar inkorving toe, wordt er hetzelfde gehandeld zoals bij de oude en jaarse weduwnaars.
Op medisch vlak kunnen we het kort houden. Bij het spenen wordt er een Spartrix opgestoken. Een kuurtje tussendoor voor tricho kan nog wel. Begin juli wordt zeker de dierenarts bezocht en op zijn aanraden iets verstrekt. Dit wordt ook de week voor Bourges Nationaal herhaald.

Kurt Van Praet.


Gedacht over:

- Geef je (oudere) duiven zeker Foliumzuur voor aanvang van de kweek, het bevordert de vruchtbaarheid.
- Extra lapvluchtjes bij jongen zijn zeker een voordeel.
- Elke week 500km is volgens mij moord. Ik doe er niet aan mee.
- Waarom geen provinciale lossing ? Op zowel de vitesse en de hafo.
- Wanneer gaat het ophouden, mekaars inkorflokalen kapot te maken ?



Enkele uitslagen:

Pithiviers 653d: 2, 3, 25, 33, .. (8 op 13),
Toury 354d: 1, 21, 39, .. (4 op 6),
Blois prov 2135d: 1, 245, ... (6 op 6),
Montlucon prov 1408d: 2, 29, 147, .... (4 op 5),
Toury 1649d: 3, 17, 30, 41, 59, 68, 77, 80... (30 op 69),
Bourges nat 31.824d: 109, 236, 354, .. (28 op 40).


2007: Kampioenschappen en Asduiven:

6de Nationale Asduif KBDB grote halve fond.
1ste Provinciaal Kampioen Fond oude duiven, Antwerpen.
3de Algemeen Kampioen grote halve fond, Houtvense Fondclub.
1ste Asduif jaarse, Regio Mechelen.
3de Algemeen Kampioen lichte fond, Zuiderkempen.

Geen opmerkingen: