vrijdag 16 mei 2008

Reportage Van Eynde-Goovaerts/Goovaerts- Van Eynde, Putte-Rijmenam.

Putte,
Dit dubbelinterview gaat over Marc Van Eynde uit Putte en Jef Goovaerts uit Rijmenam. Beter bekend als tandem, Van Eynde-Goovaerts ( Putte ), op de kleine fondvluchten en als Goovaerts-Van Eynde ( Rijmenam ), op de Noyonvluchten. Onderhand 15 jaar spelen ze onder deze combinaties. Zo is het makkelijker, om als nog werkende liefhebbers, de taken te verdelen en omdat het niet haalbaar is om alles op één plaats te spelen.
Naast duiven, hebben ze een passie voor het wielrennen, ze bereiden zich voor op de klim van de Mont Ventoux.


Marc Van Eynde, Putte.


Traditioneel weduwschap.
Marc komt dit seizoen met 20 weduwnaars aan de start. Deze werden gekoppeld begin december en brachten een koppel jongen groot van de kwekers. Echter, 3 betere duivers werden tegen een oude vliegduivin gekoppeld, zo weet de tandem vlugger iets over de kweekwaarde. Omstreeks april, bij goed weer, komen de koppels 2-3 dgn samen en start het opleren. Eens op de kleine fondvluchten, nemen de weduwnaars om de 14dgn deel aan de wedstrijden. Een tussenvlucht is afhankelijk van de weersvoorspellingen en hoe zwaar de vorige vlucht was.
Marc: “ Ik zou ze op weduwschap willen spelen tot Bourges 2 en ze tegen Argenton een jong van 10 dgn willen steken. Het zal afwachten zijn wat hiervan het resultaat is. Alles of niks. “
Ook start hij in 2008 met 16 vliegduivinnen. Marc: “ Enkel mijn 6 oude duivinnen werden begin december gekoppeld. Ze kregen een oude kweker als partner. De 1ste eieren werden overgelegd. De jongen van de 2de leg brachten ze zelf groot. Ik wil van deze duivinnen graag 4 vroege jongen. “ Toekomstige jaarlingen worden niet vroeg gekoppeld, ze zijn niet voldoende uitgeruid. Half maart worden alle vliegduivinnen terug gekoppeld en mogen enkele dagen broeden. Hierna worden ze opgeleerd en begint het weduwschap. Marc: “ Voorgaande jaren vlogen ze wekelijks de kleine fondvluchten. In 2008 ga ik dit veranderen. Ik ga ze zoals de duivers, om de 14 dgn, spelen. “
Eén verschil, de duivinnen vliegen wel t.e.m.Gueret. Marc: “ Ik denk eraan, ze na Limoges jaarlingen op nest te laten komen en het seizoen verder op een jong te laten afwerken. “
Tot aan de start van het seizoen krijgen deze duiven Start-mengeling van Matador.


Jonge duiven.
In 2008 werden 190 jongen gespeend. Marc: “ Tot op heden, dd 13 maart, zijn deze nog niet los geweest. Wel kunnen ze in de grote voliere voor het hok. Het zal afwachten zijn wat het gaat worden. Dat de jonge duiven voor het seizoen niet goed of niet veel vliegen, maakt volgens mij niet veel uit. Tijdens het seizoen moeten ze goed vliegen. Wel moeten ze voor het seizoen gezond zijn, dit wordt ondersteund met appelazijn in combinatie met Naturaline. Ook hebben ze constant zuurstof, tijdens de nacht staat alles open.“
De jongen worden verduisterd vanaf de uurwisseling eind maart, hier worden de geslachten gescheiden, tot half juni. Om dan vanaf 21 juni te worden bijgelicht t.e.m. Gueret.
Ook de jongen gaan in 2008 op traditioneel weduwschap gespeeld worden. Duivinnen mogen 4 dagen halfbak naast een oude duiver en jonge duivers broeden 5-6 dagen.
Marc: “ De datum van koppeling gaat wat verschillen. Ik ga wel toewerken naar de nationale vluchten. “
Tot aan de start van het seizoen krijgen deze jonge duiven Mariman-mengeling, 1/3 kweek, 1/3 rui en 1/3 zuivering.


Medisch.
Jef: “ Wordt er gekuurd, dan kuren we zowel op de hokken te Putte als te Rijmenam. Er worden al eens duiven overgebracht, zo hoeven we niets extra’s te doen. Wij doen op dit vlak beroep op onze vaste dierenarts, Dr. Raf Herbots uit Velm.“
Overzicht voor de kweek:
- Half oktober worden alle meststalen onderzoch op coccidiose, wormen, paratyfus,.. salmonella’s,..
- Eind oktober: 10 dgn paratyfus behandeling met Altabactine of Para Coli.
Marc: “ Wij vinden het nodig dat alle duiven “vrij zijn van alles” bij aanvang van de
kweek.”
Overzicht seizoen:
- Zowel oude, jaarlingen en jongen krijgen voor het seizoen een enting tegen Paramyxo,
Paratyfus ( ook 8 dagen Parastop met Belgasol ) en pokken ( met het borsteltje).
- Voor het opleren, worden de duiven “ zuiver “ gezet. Ze krijgen dan een 5-daagse kuur
tgn kopziekte en luchtwegen.
- Maandelijks een 3 tal dagen BS.
- Na Gueret, krijgen alle duiven een behandeling van 5 dgn met Ridzol.
Jef: “ We wisselen is graag van product, zo voorkom je resistentie voor éénzelfde product.
Algemeen tijdens het vliegseizoen:
Tijdens het seizoen worden alle vliegduiven op dezelfde manier behandeld en gevoederd.
- Voedersysteem van Matador, de combinatie van Start - en Omega Fond-mengeling.
- Belgasol, wordt de dag van de inkorving en bij thuiskomst gegeven.
- De duiven kunnen zich te goed doen aan pinda’s de dag voor en van de inkorving.
- Produkten als vitamix, 4 olien, BMT, vloeibaar schapenvet,... zijn nooit ver weg.


Mening over,
- “ Waarom geen provinciale lossing ? Bestuursleden en ook liefhebbers, denken dat als de duiven apart vliegen, dit beter is. Integendeel, hoe kleiner de groep, hoe meer één kant bevoordeeld wordt. Door het opsplitsen maak je in de prov. Antwerpen, 4 buitenkanten. Kan je dat beter noemen ?! “
- “ Neem een voorbeeld aan het Nederlands systeem. De ene week een provinciale vlucht van ong. 350km en de andere week een nationale vlucht, van ong. 550km. Ik noem hier de afstanden die ik speel, wel te verstaan. Maar wel deze vluchten inkorven in éénzelfde lokaal en laten meetellen voor éénzelfde kampioenschap. “
- “ Waarom al die dubbelingen ? “
- “ Waarom oude en jaarlingen niet in één categorie ? “
- “ Meer aandacht voor kleine, sterk spelende liefhebbers. Op alle vlakken ! “


Kurt Van Praet.


Knap seizoen 2007 voor deze tandem op de kleine fondvluchten met o.a.
1ste Kampioen kleine fond jaarlingen, Houtvense Fondclub.
2de Asduif Jaarlingen kleine fond, Houtvense Fondclub.
2de Algemeen Kampioen kleine fond, Houtvense Fondclub.
2de All-round Kampioen, Houtvense Fondclub.
Winnaar Fondcriterium, Houtvense Fondclub.
Algemeen Kampioen lichte fond, Zuiderkempen.
1ste Kampioen jaarlingen, Zuiderkempen.
1ste Asduif jaarlingen lichte fond, Zuiderkempen.
Winnaar Fondcriterium, Zuiderkempen.

Ze waren steeds vooraan te vinden op de 4 nationale vluchten in 2007:
Bourges: 44, 143, .... 31.824d ( 12 / 24 ).
Argenton: 4, 65, 199, 201, … 20.844d ( 10 / 14 ).
La Soutteraine: 32, 98, 271, …18.973d ( 9 / 16 ).
Gueret: 29,… 12.587d ( 5 / 6 ).

Kampioen Jonge duiven Noyon in 2007, in het Samenspel: Keerbergen, Grootlo, St. Adriaan en Grasheide.



Rijmenam,
De thuishaven van Jef, waar de Noyonvluchten worden gespeeld.


Kweekduiven.
Jef en Marc, hebben hun duiven zo geselecteerd, dat Jef jongen bekomt uit de snelste duiven, voor de Noyon-vluchten en Marc zijn jongen haalt uit de sterkste duiven, voor de kleine fondvluchten.
14 Dagen voor het koppelen, half november, wordt er bijgelicht. Dit wordt aangehouden tot de 2de ronde afgespeend wordt.
Van 30 koppels worden de eieren overgelegd onder voederkoppels of weduwnaars. Ook zijn er jaarlijks een 10-tal nieuwe koppels die uitgeprobeerd worden. Dit zijn zomer – en/of inteeltjongen of bijgehaalde duiven.
De jongen van de 1ste en 2de ronde, worden geboren uit kruising. 3de Of 4de ronde, wordt in familieverband gekweekt. Marc: “ Hiervan geef ik ook de bons die de liefhebbers kochten op de kampioenendagen. Ze mogen toch iets goed hebben ? “
Jef en Marc beschikken over een goede basis. Die werd gevormd met duiven van Jos en Jules Engels (Putte) en Dirk Van Dijck (Zandhoven). Deze is de laatste jaren aangevuld met duiven van Gaston VD Wouwer (Berlaar) en Jos Maris (Itegem). Ook hebben ze van andere liefhebbers goede duiven bekomen, deze allemaal opnoemen is een onbegonne zaak.


Weduwnaars.
13 Duivers werden gekoppeld begin december. Ze brachten hun eigen jongen groot. Bij het spenen van de jongen zitten ze in feite op weduwschap, daar ze in maart slechts 2-3 dagen samenkomen en dan opgeleerd worden. Jef: “ Ik ben al met alle systemen goed geweest. Vertrokken op een groot jong,...Ooit brachten ze eens 2 nesten groot,... Zou het niet in de eerste plaats aan de kwaliteit van de duiven moeten liggen ? “
Deze duivers worden wekelijks ingekorfd op Noyon, dit t.e.m. de laatste vlucht tellende voor het kampioenschap. Sinds 2008, vliegen deze ook enkel ’s morgens, 1 uur verplicht. Jef: “ Omwille van de drukte op het werk en ook ondervind ik dat ze precies beter vliegen t.o. ze 2 keer per dag loskomen. M.a.w. ze trainen intensiever. “


Jonge duiven.
80 vroege jongen worden afgespeend aan de leeftijd van 25 dgn. Tot een maand na het spenen krijgen ze volle goesting kweekmengeling. Tot aan het seizoensbegin krijgen ze vervolgens ½ zuivering en ½ kweek van Mariman.
Ze worden verduisterd van begin maart tot 15 mei. Jef: “ Ik doe dit bewust, dit zijn vaste data. Het seizoen stopt het eerste weekend van september. Bij aanvang worden de jongen op de schuifdeur gespeeld, komen dan met een nestje en dienen die laatste Noyonvlucht af te werken op een groot jong. “


Tijdens het seizoen, voor de weduwnaars en jonge duiven:
- Van zondag t.e.m. donderdag: ½ Gerry Plus en ½ Premium Start van Matador.
Er wordt ’s morgens half rantsoen gevoederd en ’s avonds tot er een paar duiven gaan
drinken.
- Op vrijdag krijgen de duiven volle goesting Superweduwschap van Matador.
- Bij thuiskomst: electrolyten en thuiskomst (Rudi Hendrikx).



Kurt Van Praet.

Geen opmerkingen: