donderdag 10 april 2008

Reportage Gaston Van De Wouwer, Berlaar.

Wat een voorrecht, mogen langsgaan bij Nationaal Kampioen KBDB Fond Jongen 2007, Gaston Van De Wouwer.
Diploma’s en Titels hangen aan de muur, talloze medaille’s en bekers op kasten. Wat wil je nog meer ? Geen kwantiteit, maar kwaliteit ! Dat is de leuze van Gaston.
Ik wou wel weten waar "de Stonne" zijn mosterd haalt.





Het leven zoals het is,...
Gaston, geboren en getogen in Berlaar, woont al 63 jaar op Melkouwen.
Steeds bereidt voor een babbel, zeker over zijn passie, de duiven. Zoals velen destijds uit deze regio, diamantslijper. Naast duiven, houdt Gaston ook van het fietsen. Gaston: " Bijna dagelijks, na het verzorgen van de duiven en als het weer het toelaat, maken ik en mijn vrouw Maria, een fietstocht. Hiervan blijven we jong en vitaal. We drinken onderweg ne goeie Trappist of we verorberen een coupe crème". Ook 2 dgn tijdens de week de kleinkinderen oppassen wordt met veel plezier gedaan.

Zo vroeg mogelijk koppelen.
24 Koppels zorgen voor het nageslacht. Koppels die reeds goede duiven gaven, blijven samen. De eieren worden 1 keer overgelegd onder voederkoppels. Deze bevinden zich op het
vlieghok van de jonge duivinnen. Zo zijn de duivers reeds bakvast wanneer ze worden gekoppeld aan de jonge duivinnen tijdens het vliegseizoen.
Elk jaar inteelt- of late jongen op zijn kweekhok inbrengen, vindt Gaston ook belangrijk.
De meststalen worden jaarlijks onderzocht. Begin oktober werden alle duiven 10 dagen gekuurd met Parastop. Half november krijgen ze nog een 5-daagse kuur tgn tricho, met een produkt van dierenarts Marien.
Bij de overschakeling van de vitesse naar de hafo en kleine fond, moest Gaston zich versterken. Hij ondervond dat niet alle vitesseduiven de grotere afstand aankonden.
Er werd aangeklopt bij Jozef Goovaerts uit Beerzel. Daar bekwam hij o.m. zijn
"Kaasboer". Deze gekoppeld aan zijn duiven en die van Bart Hendrickx, werd de basis voor de hafo – en kleine fondvluchten. Verdere inbreng kwam er hoofdzakelijk van Theo Yskout, Hulshout, van dorpsgenoten Johan De Belser en Gebr. Van Den Brande, ook Van Eynde-Goovaerts, Putte en Dirk Bonte, Rijmenam.
Gaston:" Ik heb met vele liefhebbers duiven geruild of van velen iets bekomen. Iedereen opnoemen is een onbegonne zaak. Omdat ik er ga vergeten. "
Uitwisselen met sterk spelende, "kleine" liefhebbers doet Gaston geregeld. Of hij koopt een bon van zulke liefhebbers. In samenspraak met de liefhebber vraagt hij dan een laatje uit de kwekers, om zo mogelijk korter bij diens basis te zitten.

De weduwnaars.
Als de kweekduiven goed "gesetteled" zijn, worden de 20 weduwnaars samengezet. Deze worden ook aan goede duivinnen gekoppeld. Om zo vlugger een goede kweekduif of kweekkoppel te kunnen ontdekken. Gaston: " De eieren van de van de 2de koppeling schenk ik voor bons. De kopers hebben toch ook het recht op iets goeds ?"
Een 2de koppeling wordt voorzien rond 15 maart. Tijdens het broeden krijgen ze opnieuw een kuur tgn tricho. Enkel na een slechte prestatie wordt de dierenarts geraadpleegd en enkel op zijn advies wordt er iets verstrekt.
Bij thuiskomst en op zondag krijgen de duiven Belgasol in een gezamelijke drinkpot. Dieetmengeling, ook op zondag, met conditiepoeder van de dierenarts. Vanaf maandag krijgen ze weduwnaarsmengeling, 5 merken door elkaar. Hier wordt twee maal daags gevoederd en getraind. Er wordt een ½ uur gevoederd voor de training. Bij het binnenkomen ligt een pinda en een snuifje kempzaad klaar in de woonbak. Ook dan hebben ze nog de mogelijkheid om gedurende ½ uur te pikken. Hier wordt voldoende, maar niet te zwaar gevoederd.
De duivers voor de hafo worden wekelijks ingekorfd in het samenspel Regio Mechelen. Voor de kleine fondvluchten gaat Gaston naar Fondclub Houtvenne. Deze duivers worden om de 14 dgn gespeeld. De tussenvlucht is afhankelijk van de weersvoorspelling.
Gaston:" Het is wel een nadeel tijdens het seizoen dat die duiven op éénzelfde hok zitten.
Door een uitgestelde - of een minder vlot verlopen vlucht kom je al gauw in de problemen. Het is moeilijker om ze allemaal aan het trainen te krijgen in het begin van de week. Maar het is nu zo, ik verander het niet meer".


De jonge duiven.
Een 80 vroege jonge duiven worden gespeend aan de leeftijd van 25 dgn. Ze krijgen een Spartrix opgestoken en gaan eerst op een hok tot ze in de bakken kunnen. Daarna worden ze op hun vlieghok geplaatst en de geslachten worden gescheiden. Dit jaar werden ze verduisterd van 10 maart tot 10 juni. Om ook op Gueret nog kunnen deel te nemen. Gaston:" Door langer te verduisteren hadden de meesten maximum 2 pennen, enkele 3 pennen gestoten. Voorheen was dat bij allen 3 tot 4 pennen. Dit vind ik te veel om voor de laatste nationale vlucht nog in te korven." Begin juli worden ze bijgelicht, van 5u tot 23u.
Na 4-5 opleervluchtjes, nemen ze deel aan de 1ste Quievrain. Bij thuiskomst van de 2de Quievrain, vinden de jongen een oude partner in hun woonbak. Gaston:" Een aantal jongen zijn dan reeds verspeeld. En toch gebeurt er ook nog een zifting door mij. Eén die me niet aan staat of te veel gestoten heeft, gaat naar de voliere. Op elk hok blijven dan 20 jongen zitten. De duiven die ik naar de voliere breng, krijgen later op het seizoen nog een kans om zich op nest te bewijzen. Deze jongen worden dan op het weduwnaarshok gekoppeld."
Door zo vroeg met het weduwschap van start te gaan, kan Gaston van in het begin goed meedoen. Dit vindt hij niet onbelangrijk.
De jonge duivers huizen in diepe weduwnaarsbakken. Deze zijn in de helft verdeeld door een uitschuifbaar, gesloten tussenschot. Daar het vaak voorkomt dat er 2 duivers voor 1 bak zijn, lost Gaston dit op door ze 5-6 dgn te laten broeden. Op deze manier bekomen ze een eigen, volledige woonbak. Ze verblijven tijdens de week los op het hok, maar kunnen wel vooraan in hun bak. De woonbakken bij deze duivers hebben een verplaatsbare deur met houten lattenwerk.
Bij de jonge duivinnen zijn ook diepe weduwnaarsbakken geplaatst. Deze zijn voor de aanvang van het weduwschap ook in de helft verdeeld. Eens op weduwschap, verblijven ze tijdens de week los op het hok, en ook zij kunnen vooraan in hun woonbak zitten. Als ze echter paarlustig worden gaan de bakken volledig toe en worden er kapjes voor geplaatst. Deze woonbakken zijn voorzien van een volledig gesloten, verplaatsbare deur. Zo kunnen de duivinnen niet in hun bak kijken en blijven hierdoor rustiger. Op beide vlieghokken liggen houten roosters.
Tijdens het tonen en bij thuiskomst mogen ze tot 2 uur samen. Maar overnachten nooit met hun partner.
T.e.m. Bourges vliegen de jonge duiven wekelijks dezelfde vluchten. Hierna, vliegen de duivers de hafo, de duivinnen gaan op hun elan verder.
Medisch en de manier van voederen, zijn hetzelfde als bij de weduwnaars.



Goed om weten.
-Een goede duif die mist, houdt die volgende week maar in het oog. Dat is mijn favoriet.
-Een duif die op de hafo een 1ste prijs vliegt, zal het de week nadien minder doen. Pas op, uitzonderingen zijn er altijd.
-Zou ik nog betere duiven krijgen, moest ik er een vast, medisch programma op
nahouden ?
-Ik ga bij goed weer liever fietsen i.p.v. met de auto naar Ittre te rijden voor een extra lapvluchtje. Het is niet aan mij besteed.
-Om een kampioenschap te kunnen winnen, moet je ook meerdere asduiven winnen.
-Ik heb heel veel uitgetest. Op een proefhok, met 12 duivers, lichtte ik bij i.p.v. te verduisteren. --Slechts één kon wat prijs vliegen. Deze hield ik, maar werd wel een goed kweker. Sportief gezien was het wel een flop.
-Motivatie is niet onbelangrijk.
-De factor "geluk" moet je ook meehebben in de duivensport. Dit is bij mij wel meermaals het geval, denk ik.

Mening over:

"Waarom al die dubbelingen ? Eén duif wordt toch maar één keer ingekorft voor één vlucht ? Lokaal, provinciaal en nationaal zijn toch voldoende ? De overige zijn wel vrijblijvend, maar aan de andere kant wordt je als melker wel een beetje verplicht er aan deel te nemen."
"Waarom geen provinciale lossing op de hafovluchten ? De lokale uitslag en de speelgrenzen van een samenspel of lokaal kunnen behouden worden. Met als optie een provinciale uitslag."

2007, een bloemlezing:
1ste Nationaal Kampioen KBDB Jonge duiven Fond 2007.
Bourges Nationaal, 31.824d: 263 (1ste get) en 853 (2de get).
Argenton Nationaal, 20.844d: 146 (1ste get) en 735 (2de get).
Gueret Nationaal, 12.586d: 18 (1ste get) en 117 (2de get).

Fondclub Antwerpen:
1ste Kampioen Jonge duiven.
1ste en 3de Asduif Jonge duiven.
3de Kampioen Jonge duiven fond, Provincie Antwerpen.


Zuiderkempen:
1ste Kampioen jonge duiven lichte fond.
1ste en 2de Asduif Jonge duiven.


Fondclub Houtvenne:
1ste Kampioen Jonge duiven.
1ste en 2de Asduif Jonge duiven.
1ste Asduif Fondclub Houtvenne: 6033166 / 2007.
Melun: 81 / 1323d,
Arlon: 8 / 348d,
Bourges nat: 1069 / 31.824d,
Argenton nat: 44 / 20.844d,
La Souterraine nat: 1331 / 18.973d,
Gueret nat: 117 / 12.586d.
2de Asduif Fondclub Houtvenne: 6033149 / 2007.
Melun: 16 / 1323d,
Arlon: 2 / 348d,
Bourges nat: 263 / 31.824d,
Argenton nat: 146/ 20.844d,
Salbris lok : 1 / 314d,
prov: 5 / 1337d,
Gueret nat: 18 / 12.586d.

Geen opmerkingen: