donderdag 10 april 2008

Reportage Johan De Belser, Berlaar.

"Mister Belgium". Niet één of andere titel gewonnen door Johan De Belser. Wel de naam van mogelijk Belgie’s beste jonge duiver op de 4 nationale vluchten in 2007. Gekweekt en gespeeld door Johan. Dit is zeker geen toeval. Denken we ook aan "Den 500". Pure topklasse in de Hellestraat.
Ook in 2007, vermeldingen in kampioenschappen bij de vleet. Dit is mij niet ontgaan.


Johan De Belser (rechts) hier samen met Jos Engels.


Reeds meerdere....
generaties zijn ze ten huize De Belser duivenmelker. Vitesse is hun ding. Dit was echter buiten Johan gerekend. Door veelvuldig contact met hafo spelers schakelde hij over op deze vluchten.
Vader Victor komt tijdens het seizoen dagelijks een handje helpen. Verduistering opheffen, duiven uitlaten, voederen, ... behoren o.m. tot zijn taken.
Johan is zeker geen meeloper en daardoor niet meer weg te denken uit de top van de Belgische duivensport.

"Bijhuis" J&J Engels.
Bij de overschakeling naar de hafo, klopte Johan destijds aan bij Flor Engels & Zonen te Putte. Johan’s vitesseduiven gekruist met de nieuwe aanwinsten, vormen de basis voor de 500km-vluchten. Vandaag bestaat Johan’s bestand uit 70% Engels-duiven. Verder is de basis aangevuld met duiven van, Van Eynde-Goovaerts (Putte), Jozef Goovaerts (Beerzel), dorpgenoten Gaston VD Wouwer, Wim De Troy en Jos Maris.
Johan doet aan lijnenteelt. Hij beschikt over 3 goede "lijnen", nl. van "den Diepen", "Oude Veille" en "Oscar." Hij brengt deze lijnen in 3de generatie terug onder of tegen elkaar. Of kruist ze met bijgehaalde duiven.
24 Koppels kwekers en - weduwnaars worden eind november gekoppeld. Bewezen kweekkoppels blijven samen. Van 14 koppels wordt er verlegd onder voederkoppels. Deze brengen de jongen groot op het hok waar de oude en jaarse vliegduivinnen komen te zitten.
Als de jongen 5 dagen oud zijn, wordt er opnieuw gekuurd met Ridzol.
Tijdens de zomer herkoppelt Johan, bijwijze van proef. Om ze dan, als deze jongen meevallen, zo te koppelen tijdens de volgende kweekperiode.

Traditioneel weduwschap.
Half maart worden alle oude en jaarse vliegduiven gekoppeld om 5-6 dgn te broeden. Ze worden niet verduisterd.
Dit is de 1ste koppeling voor de vliegduivinnen. Ze worden eind november niet gekoppeld, omdat ze op dat moment niet volledig uitgeruid zijn. Hierna begint het weduwschap en wordt er met opleren gestart.
Er wordt getoond vanbij de 1ste opleervlucht, "opgebouwd" naarmate de afstand vordert. De duivinnen krijgen altijd hun duiver te zien bij inkorving, tot een half uur voor vluchten met 2 nachten mand. Bij thuiskomst blijven ze tot ’s avonds of zelfs tot de volgende morgen bij hun partner. Johan heeft ondervonden dat ze dan minder rap hevig zijn. De duivinnen trainen enkel ’s avonds na de weduwnaars. Johan:" Als ik ze uitlaat, moet ik zien dat ik niet meer bij de hokken rondhang. Ik moet uit het zicht gaan, anders vallen ze direct op het hok."
Ze zitten tijdens de dag opgesloten in hun woonbak, voorzien van drank.

Een weduwnaar krijgt zijn duivin bij inkorving t.e.m. Dourdan. Eens op de 500km worden ze gewoon uit de woonbak genomen en ingekorfd. Bij thuiskomst zit hun duivin hen wel op te wachten. De training, 2 maal daags, één uur met gesloten raam. Na de training ligt een pinda in de woonbak.

Jonge duiven.

100 Vroege jongen worden aan een leeftijd van 25 dgn gespeend. 14 Dagen na het spenen krijgen ze ¼ pil Flagyl en moeten het verder stellen zonder al te veel medicatie. T.e.m. 2007 werden de jonge duiven op de schuifdeur gespeeld. Voor het seizoen 2008 heeft Johan een ander plan in gedachte. Ze zullen samen blijven tot na de 2de Quievrain. De koppeltjes die zich reeds vormden, worden wel op de schuifdeur gespeeld. Maar hij of zij die op dat moment niet gepaard is, zal een oude partner krijgen. De jonge duivinnen gaan dan 3-4 dgn halfbak naast een oude duiver. De jonge duivers mogen 5 dgn broeden, zo hebben ze een hechtere band met hun duivin. En zijn dan ook echte weduwnaars. Johan:" De schuifdeur is een goed systeem . Maar ik wil meer uit de duiven halen. Eén die op een schapje komt of sneller huiswaarts keert omdat die iets heeft opgemerkt, is een uitzondering. Daarom, bijkomend het weduwschap."
Half maart start Johan met verduisteren. In de duur ervan zit wel een verschil. Daar Johan met de duivers aan winterkweek doet, worden ze als jonge duif verduisterd tot eind mei. Bij de duivinnen is dit tot half juni. Enkel zij worden bijgelicht vanaf 21 juni, ’s avonds tot 23u. Dit tot Gueret.
De vroege jongen worden op gezondheid en op hun prestaties van de 500km-vluchten geselecteerd, niet op afkomst en schoonheid.
Duiven uit bijgehaalde eitjes van 2de, 3de ronde worden ook degelijk opgeleerd in hun geboortejaar. Deze hebben wel minder ervaring t.o.v. de vroege jongen. Eens op het weduwnaarshok krijgen ze geen voorkeursbehandeling. En worden, zoals de anderen, mee opgeleerd.

Medisch.
Hier springt Johan voorzichtig mee om. Omdat de duiven hier tot 3-4 seizoenen moeten meekunnen.

Een overzichtje:
- Begin oktober worden alle duiven 5 dagen met Ridzol behandeld tegen trichomonase,
aansluitend 5 dagen met Baycox tegen coccidiose.
- Controle’s door Raf Herbots en Dr. Marien.
- Begin februari, krijgen alle vliegduiven, ook de jonge duiven, 10 dgn Altabactine
(laatste 2 dagen in combinatie met vitamines), met aansluitend de inenting met
Colombovac paratyfus. 1 Week later volgt de verplichte inenting tegen paramyxo. Om
weer een week verder te eindigen met het borsteltje tegen de pokken.


Voeding en supplementen.
Bij thuiskomst op zaterdag, na normaal vluchtverloop, kunnen de duiven genieten van electrolyten in de drinkpot. Sportmengeling à volenté in een gezamelijke voederbak.
Op zondag en maandag wordt er een lichtere mengeling gevoederd. Dit tot er een paar duiven gaan drinken. Deze voederbeurt kan tot ½ uur in beslag nemen. Vanaf dinsdag wordt er royaler gevoederd met een vetrijke mengeling tot de inkorving.
Op maandag en dinsdag krijgen de duiven vitamines over het voer. Dit, om mogelijk, een betere opname te bekomen. Verder tijdens de week de combinatie appelazijn en Naturaline in de drinkpot.
Op de inkorvingsdag krijgen de weduwnaars en vliegduivinnen een handvol snoepzaad met wat pinda’s in de woonbak. Bij de jonge duiven gaat deze mengeling mee onder het voer in de gezamelijke voederbak.

Inkorven.
Alle duivinnen worden wekelijks ingekorfd op de 500km-vluchten. Zij die dit niet aankunnen, gaan er uit.De duivers worden om de 14 dagen op de 500km gespeeld. De tussenvlucht is afhankelijk van de weersvoorspellingen of hoe zwaar de vlucht van het weekend ervoor was.

Ontgoocheld ?
We hebben in de provincie Antwerpen 7210 leden, die elk 2 stemmen mochten uitbrengen. Dit komt op 14.420 stemmen. Uiteindelijk werden er totaal 10.358 stemmen geteld. Dit maakt een verschil van 4062 stemmen. Dus 2031 leden die niet stemden of een valse stem uitbrachten. Meer dan 30% ?!
Johan: "Een duidelijk teken dat de liefhebbers het niet au serieux namen. Het provinciaal bestuur zou maandelijks een provinciaal blad moeten durven uitgeven. Zo kunnen de liefhebbers objectief oordelen wie zijn mandaat ter harte neemt of wie in eigen belang werkt. De mandaten zouden ook jaarlijks herverkiesbaar moeten zijn. En dit voor iedereen, die reglementair in orde is volgens de wetten van de KBDB. Dit zal ook automatisch een grotere inzet van de mandatarissen te weeg brengen. Laten we een voorbeeld zijn voor de andere provincies."
Provinciaal blad met o.a. - Verslagen van vergaderingen.
- Vermelden van de genomen beslissingen, de rede waarom ze
die namen en door wie.

"Mister Belgium" won op de 4 nationale vluchten:
Bourges: 376 / 31.824d,
Argenton: 90 / 20.844d,
La Souterraine: 73 / 19.058d,
Gueret : 36/ 12.586d.
Afstamming:
Vader " Mister Belgium ": 6346044/01 " Den Engels 1 ",
1ste Asduif jaarlingen 2002 Fondclub Antwerpen.
Grootvader: 6563879/99, 2 maal lijn 231.
Grootmoeder: 6423531/97, Stammoeder Johan De Belser.
Moeder " Mister Belgium ": 6346036/01 " Miss Flanders ",
Winnares " Golden award Flanders Cup Yearlings 2002 ".
Grootvader: 6485499/00 " Goldwin ", nestbroer van " Den 500 ".
Grootmoeder: 6485533/00 " Sokske ", lijn 231.

Geen opmerkingen: