maandag 29 december 2008

Alfons Daems, Voortkapel-Westerlo

In het eerste Vanrobaeys-Duivenkrant-kampioenschap “ Asduif jonge duiven Nationale vluchten 2008 “ won Alfons Daems de 2e plaats met een coefficient van 8,731. Dat je kwaliteit op de hokken moet hebben om daar tussen te staan is duidelijk. Volgens het eindklassement van dat kampioenschap heeft hij de beste jonge duiver van Belgie op de 4 Nationale vluchten. Op een koude wintermorgen ging ik bij Alfons langs.


Kweekduiven
De dag van mijn bezoek aan Fons, op maandag nadat Sinterklaas was langsgeweest, waren zijn kweekduiven nog niet gekoppeld. Fons: “ Ik heb nog niet de nodige tijd gevonden. Ik ga wel wat werk hebben omdat ik veel jonge kweekduiven heb die ‘ het spelleke ‘ nog niet kennen. Ik zal ze goed in het oog moeten houden en ik weet dat ik ze één voor één zal moeten loslaten. Ik hoop zo van veel onheil gespaard te blijven. “ 27 kweekkoppels gaat Fons bij mekaar zetten. Fons: “ Ik heb veel nieuwe duiven, ik heb me wat bons 2008 aangeschaft van - in mijn ogen - goed spelende liefhebbers. Ik heb o.m. duiven bijgehaald van Wim De Troy, P&J Roziers, Tor Daneels allen uit Berlaar, Luc Houben (Itegem), Van Hove-Uytterhoeven (Putte), Robert Heylen (Booischot) en gebr. Derboven uit Nijlen. Deze nieuwe duiven ga ik kruisen tegen mijn basisduiven, deze zijn van Patricia Verhaegen (Aarschot). “
Bijlichten start ongeveer 10 dagen voor het koppelen, hat gaat aan om 6u, blijft de ganse dag branden om om 21.30u te doven. Dit wordt de hele kweekperiode aangehouden, zelfs als er jongen in het nest liggen. Dat de jonge duiven – door het bijlichten - in het voorjaar vlugger stoten, heeft Fons nog niet ondervonden. De duiven brengen dit kweekseizoen - mede door de jonge leeftijd – gewoon een eerste en tweede ronde groot. Fons: “ Eieren overleggen doe ik meestal met oudere duiven, het heeft één nadeel je moet er veel klaarmaken voor de kweek. “


Oude en jaarlingen
15 Duivers en 9 vliegduivinnen zijn doorgehouden om op traditioneel weduwschap het seizoen 2009 aan te vangen. Fons: “ Met mijn vliegduiven doe ik nooit aan winterkweek. Ik vind het is ofwel kweken ofwel spelen, beiden ? Heb ik mijn twijfels over. Begin maart worden ze gekoppeld, mogen 4-5 dagen met eieren komen en zo starten we het nieuwe seizoen. Voor de weduwnaars zijn 3 hokken voorzien, 2 hokken voor de duiven bestemd voor de kleine fondvluchten en 1 hok met duiven voor de dagfond. De duivers voor de kleine fond worden om de 14 dagen ingekorfd. Fons: “ Vandaar dat ik 2 afzonderlijke hokken heb, het is de ene week hok één andere week het andere. Zo hoef ik niet te rommelen op een hok tijdens de inkorving en het is ook makkelijker naar voederen of algemene verzorging toe,... “ De duiven voor de dagfond worden ingekorfd als ze er fris uitzien of om de 3 weken. De duiven van éénzelfde hok worden allen op dezelfde vlucht ingekorfd. Fons korft de duivers niet in voor een tussenvlucht. De duivers trainen 2x daags, telkens na de duivinnen.
De 9 vliegduivinnen, zitten op het hok aan het uiteinde van de tuin waar ze tijdens de week opgesloten zitten in hun woonbak. Zij trainen ook 2x daags, ’s morgens tijdens de zomer reeds om 6u en worden wekelijks ingekorfd op de 500km-vluchten.


Jonge duiven
In 2009 zullen om en bij de 100 jongen van de eerste en tweede ronde worden afgezet. De jongen worden verduisterd en bijgelicht. “ Hier is dat hetzelfde zoals het er op de meeste hokken aan toegaat, “ aldus Fons. Na 2x Quievrain te hebben gevlogen worden de geslachten gescheiden en wordt er het ganse seizoen op de schuifdeur gespeeld. Bij inkorving komen de jongen ongeveer 1 uur samen. Fons: “ Dit jaar heb ik getracht jongen, zowel duivers als duivinnen, op weduwschap te spelen, dit is toch niet zo goed meegevallen. Toch probeer ik het in 2009 opnieuw. Maar, ik zal raad vragen aan de specialisten. “ De jonge duiven trainen 1x daags.


“ Natuurlijke weerstand is van primordiaal belang, zeker bij de kweekduiven. Een duif die daar niet aan voldoet, gaat er uit. “

Extra lappen
Moderne duivensport, ook bij Fons. “ Al vergt het veel werk, het loont vind ik. Volgens mij leidt het tot nog betere algemene prestaties. Wij (of Polle Roziers, Jelle of ik) houden zeker rekening met het weer, we rijden niet zomaar naar Ittre (op dinsdag) of Quievrain (op woensdag) hoor. “ Fons’ vrouw Lizette wacht de duiven thuis op en leidt alles in goede banen of is het naar de juiste hokken ?
Overzichtje: Alle duivinnen worden wekelijks op dinsdag en woensdag gelapt. De weduwnaars en jonge duivers worden de week van de inkorving gelapt, ook op dinsdag en woensdag. Bij thuiskomst zit de partner altijd klaar, half bak, mogen er 5 minuten naast zitten - nooit bij ! - en dan wordt alles afgenomen. De jonge duiven worden naar hun hok gedreven als de meesten binnen gelopen zijn. Fons : “ Bij het lossen zien we er naar dat eerst de oude duivinnen, dan de weduwnaars en dan de jongen worden gelost, toch gebeurt het dat ze of samen thuiskomen of dat de jonge duiven voor de oude thuis zijn. Het is alsof ze op mekaar wachten. “

Voederen + supplementen
“ Hier wordt gevoederd volgens de periodes (rui, kweek, vlieg) die mekaar tijdens het jaar opvolgen en zoals het voorgesteld wordt door de firma Matador. Doch tijdens het vliegseizoen is het telkens weer wat aanpassen aan de situatie of naar gelang de omstandigheden. Alles mooi in vaste regeltjes gieten kan volgens mij niet. “ aldus Fons.
Fons: “ Electrolyten of beter gezegd Belgasol wordt hier bij thuiskomst of tijdens we week altijd toegediend. Andere bijproducten als grit, pikkoek, olien, biergist, appelazijn, Naturaline,... en nog wat van dat gebruik ik natuurlijk ook. Of nu tijdens de voorbereiding op de kweek, geef ik ook kweekvitamines. ”


“ Jelle’s invloed is duidelijk te horen op de hokken. Ook bij Fons overal muziek. “


En medisch ?
Fons: “ Ik ga naar Dr. An Havet (Blanden). Haar advies wordt opgevolgd. Het rare is, en dat begrijpen andere liefhebbers niet altijd, dat zij geen vast schema heeft. Zij speelt in op de problemen die zich stellen of te voorschijn komen tijdens een consultatie. An zegt altijd: “ Waarom iets geven, als ze niks hebben ? Gelijk heeft ze, want dat ondermijnt de natuurlijke weerstand van de duif. Zij komt wel enten tegen paramyxo, pokken en paratyfus.

Deze duiver (6281131/2008) werd 2de Asduif jonge duiven Nationale vluchten 2008. Hij werd gespeeld op de schuifdeur. Hij zat telkens, als de duiven bij de inkorving samenkwamen, te loeren op een kappelletje. Hij motiveerde blijkbaar zichzelf en was altijd de eerste thuis op de 4 vluchten. Hij verwierf de 2de plaats met volgende uitslagen, vanuit Bourges Nat. 553 /41.783d, Argenton Nat. 994 / 25.583d, La Souterraine Nat. 696 / 21.258d, Gueret Nat. 60 / 14.784d.

1 opmerking:

Ed zei

Proficiat Fons en vrouwke en doe zo verder!!

Eddy